ПРОЕКТИ

 ПРОЕКТ „ЗАЕДНО ТВОРИМ“

 Стартира Мобилно арт ателие в Детска клиника към УМБАЛ "Свети Георги".

Идеята за него се ражда в обсъжданията между партньорските организации създали концепцията на проекта „Заедно творим“, подкрепен и от Национален фонд Култура по програма „Социално ангажирани изкуства“.

Да създадем подкрепяща среда на общуване между децата със  СОП и техните връстници от училищата по изкуствата: Да провокираме усмивките на децата, които се лекуват в Детската клиника в УМБАЛ "Свети Георги": Да си подем приятелска ръка, за да разчупим стереотипите, поставящи граници, включително чрез създаване на нови междуинституционални модели на работа в подкрепа на интеграцията на хората с увреждания - това са само част от задачите, които си поставят „Национално сдружение партньорство и единство“, Община Пловдив, НУМТИ „Добрин Петков”, Национална гимназия за сценични и екранни изкуства /НГСЕИ/, Медицински университет – Пловдив, Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование – Пловдив и Детска клиника към УМБАЛ "Свети Георги" – разказва Ели Шопова, ръководител на проекта.

Екипът от преподаватели, психолози и творци се обединява около идеята да постигнат целите чрез средствата на сценичните и приложни изкуства. Адаптират се текстове на приказката „Малката русалка“. Творческият процес по създаването на едноименната постановката тече усилено в ателиета на училището по сценични изкуства, в които деца със СОП, заедно с връстниците си от гимназията създават декори и костюми за първото по рода си представление, в което заедно ще се качат на сцена. Докато в музикалното училище вървят репетиции за музикалния съпровод на постановката, в мобилното Ателие по приложно изкуство в УМБАЛ "Свети Георги“ започва подготовката на поканите за представлението, което в началото на лятото ще зарадва пловдивчани. Подходите, които се следват в творческия и обучителен процес са идентични – „един за всички, всички за един“, съвместна работа на връстници с връстници без оглед на спецификите в здравословното и интелектуално състояние.


“Образование за утрешния ден“

<към страницата на проекта>

Проектът “Образование за утрешния ден“  в Национална гимназия за сценични и екранни изкуства“ стартира на 26.02.2020 г с ученици от осми и девети клас и ръководител Красимира Стефанова, преподавател по информационни технологии. Голяма част от заниманията по проекта се проведоха в електронна среда на платформата Microsoft Teams  като учениците бяха стимулирани към самостоятелни изяви и креативно мислене.

Целта на проекта  е да повиши дигиталните умения на учениците и стимулиране на тяхното развитие в областта на технологиите.  В края на проекта учениците получиха знания и умения за създаване на дигитално съдържание, да сътрудничат и комуникират в интернет пространството, да решават технически проблеми и да умеят да защитават данните и устройствата, които използват. По време на заниманията участниците в проекта изготвиха презентации и бяха представени пред групата.

По проекта беше доставен тъч скрин монитор, който успешно се използва в часовете по информационни технологии, компютърна графика и компютърна анимация.

Проектът „Образование за утрешния ден“ успешно приключи на 15..06.2020 година с представяне на най-добрите практически изяви на учениците.