СЪБИТИЯ

 

 

а 03.04.2023 в практическата база на НГСЕИ се проведе уъркшоп „Техники на акварела“ от доц д-р Димитър Воденичаров от факултет "Изобразителни изкуства" в АМТИИ Пловдив и преподавател в Национална гимназия за сценични и екранни изкуства. С голям интерес учениците се запознаха с тайните на акварелното изкуство и посегнаха по уверено към белите листове. Благодарим на доц. д-р Воденичаров и пожелаваме успех на младите творци!

   


На завършилият Anime Festival 2023 Стара Загора нашата ученичка Мария Станджикова от 11б клас, специалност "Театрален, кино и телевизионен декор" бе удостоена с III-та награда за най-добър костюм и представянето му. Фестивалът ни потапя в атмосферата на Япония - от дълбоките традиции на кимона и калиграфия, до модерните и завзели цял свят аниме и манга.
ЧЕСТИТО И ДО НОВИ УСПЕХИ!
  

 

„Драма клуб“ на театър в Национална гимназия за сценични и екранни изкуства

На 18.11.2022 г. част от участниците в „Драма клуб“ към ОУ „Душо Хаджидеков“, гр. Пловдив имаха удоволствие да се насладят на пиесата „Балкански синдром“ на големия български писател и драматург Станислав Стратиев.

Постановката е дело на възпитаници на Национална гимназия за сценични и екранни изкуства, гр. Пловдив с ръководител Димитър Атанасов – Шърата, а посещението на „Драма клуб“ е част от редица инициативи, произтичащи от сключения между двете образователни институции Договор за сътрудничество.

За пореден път малките артисти бяха запленени от професионализма на своите по-големи приятели. С много талант и чувство за хумор дванадесетокласниците заляха публиката с емоции. Накараха я, смеейки се, да се замисли за тъжното в днешното твърде материално ежедневие. Повдигнаха въпроса за балканските черти от нашата народопсихология и какво ни пречи понякога да се извисим духовно.

 

  

 
  

 


Ванеса Стоянова, Дарина Михайлова от 12 Б клас и Рада Ковачева от 11 Б клас взеха участие в Четвъртия международен ученически конкурс за миниатюрна рисунка, в град Велика Плана, Сърбия.
Тази година, темата на конкурса - "От другата страна на облака", насочваше съм създаване на рисунки с фантастични и сюрреалистични образи. В конкурса участват представители на 26 държави, на възраст от 4 до 18 години.
Творбите на нашите възпитаници са сред избраните от журито за участие във финалната изложба, която беше открита на 5 ноември 2022 г. в Центъра за съвременно изкуство във Велика Плана, Сърбия.
 

БЛАГОДАРНОСТ КЪМ ВСИЧКИ УЧЕНИЦИ, РОДИТЕЛИ,

ПРЕПОДАВАТЕЛИ И СЛУЖИТЕЛИ ОТ НГСЕИ ЗА ПРОЯВЕНАТА

ЧОВЕШКА СЪПРИЧАСТНОСТ!


Майсторски клас "Моден дизайн" на доц. д-р Динка Касабова в Националната гимназия по сценични и екранни изкуства - Пловдив.
Майсторският клас прерастна в работилница "Текстил и ситопечат".
STEM центъра на училището бе "теренът", на който твориха учениците.
Събитието е част от програмата на Европейската нощ на учените - 2022 по проект КТРИО.
 
  

 


Пловдив стана втори на учителската спартакиада

Педагозите от града под тепетата завоюваха по две първи и трети и шест втори места на надпреварата, организирана от Синдиката на българските учители в курорт „Св.св. Константин и Елена“

 

Второ комплексно място за Пловдив завоюваха участниците от града на тепетата на 18-тата спартакиада на учителите в курорта „Св. св. Константин и Елена”. Състезателите от града под тепетата донесоха общо два златни, шест сребърни и два бронзови медала.

Спартакиадата се провежда под патронажа на председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева, президента на КНСБ Пламен Димитров и Сюзан Флокан – директор на Европейския синдикален комитет по образование.

Участниците се състезаваха в 11 спортни дисциплини: мини футбол, плажен волейбол, тенис на маса, шахмат, бридж, плуване, баскетбол (стрийтбол), дартс, петанк, спортна табла и теглене на въже. Пловдивчани станаха първи на дартс – жени, както и отборни победители при тегленето на въже. Вторите места бяха завоювани от пловдивчанки на шахмат, плуване, плажен волейбол, стрийтбол, петанк, табла. Индивидуален победител с най-добро време в плуването стана Жана Данчева – преподавател по физическо възпитание в Националната гимназия за сценични и екранни изкуства.


 

 Националната гимназия за сценични и екранни изкуства – Пловдив и Община Пловдив

имат удоволствието да ви поканят на кратка церемония по  официалното откриване на ремонтираната база, която училището получи с решение на Общински съвет – Пловдив по предложение на Кмета Здравко Димитров. Това са 6 нови ателиета за практически занимания за изработване на театрален, кино и тв декор, бутафория и художествено осветление.

Очакваме Ви на 1 юни 2022 г. в 10.00 часа пред сградата на ул. „Филип Македонски“ 1, която се намира в непосредствена близост до ресторант „Сентрал парк“ и детската площадка в Цар-Симеоновата градина.

Церемонията по откриването  включва молебен за здраве, отслужен от отец Еленко, прерязване на трикольорна лента и разглеждане на новите помещения.

Сградата ще бъде открита от Кмета Здравко Димитров, ще присъстват заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов и кметът на район Централен Георги Стаменов.

След церемонията – от 10.30 ч., на детската площадка по повод Международния ден на детето – 1 юни, учениците от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства ще изнесат малък спектакъл, ще рисуват заедно с малчуганите върху глинени фигурки, които после децата ще могат да отнесат в къщи за спомен от празника и ще гримират желаещите деца като любими приказни герои.

От 11.30 ч. започва Ден на отворените врати в сградата на гимназията на ул. Петко Д.  Петков“ 8 и в новооткритата база за практически занимания.

Очакваме ви!

ТЪРЖЕСТВЕНО ОТКРИВАНЕ НА НОВАТА БАЗА

ЗА ПРАКТИЧЕСКИ ЗАНЯТИЯ,

 ПРОГРАМА, ПОСВЕТЕНА НА 1-ВИ ЮНИ,

/виж филма/  


Заместник-кметът по култура Пламен Панов ще открие 8-ия Национален ученически конкурс по актьорско майсторство в Пловдив

 

Заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов ще открие в петък 25 март в 9.30 часа в НГСЕИ – Пловдив, осмото издание на Националния ученически конкурс по актьорско майсторство в Пловдив. Това ще е третата, поредна година, в която Пламен Панов ще даде началото и ще поздрави талантливите възпитаници от училищата по изкуствата от цялата страна, които се включват с много вдъхновение и плам в състезанието.

„В престижния Национален ученически конкурс по актьорско майсторство, който Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив организира за 8-ми път участват  талантливи ученици от цялата страна от средните училища по изкуствата и младежки театрални формации. Учениците от първа възрастова група – от 8 до 11 клас, но ненавършили 18 г. до завършване на конкурса, участват в надпревара за стипендия, която Министерство на културата отпуска при условията на Наредбата за закрила на деца с изявени дарби. От миналата година стипендиите са вече в три отделни категории: актьорско майсторство за драматичен театър, за куклен театър и за пантомима“, разказа директорът на гимназията Николай Томов.

Авторитетно жури и тази година е натоварено с нелеката задача да извърши оценяването. В него влизат представители на Драматични и Куклени театри от страната, преподаватели от НАТФИЗ „Кръстю Сарафов“ и Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“. На конкурса присъства и представителят на МК – г-жа Ралица Базайтова от дирекция "Сценични изкуства и художествено образование“.

Учениците се представят с монолози, откъси от пиеси, куклени етюди и части от проза. Конкурсът се провежда в 3-то ателие на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства (НГСЕИ), ул. „Петко Д.Петков“ № 8.


 КУЛТУРНИТЕ ИНСТИТУЦИИ ПОД ТЕПЕТАТА

СЕ ОБЕДИНИХА В КОНСОРЦИУМ "ИЗКУСТВО И  ОБРАЗОВАНИЕ"

/прочетете информацията/

 


Завърши IV-ти Национален ученически конкурс „Плакат - Костадин Отонов“ 2021 г.

Конкурсът е организиран от НХГ „Цанко Лавренов“ със съдействието на Министерство на културата на Република България като съорганизатор.

Втора награда и стипендия на Министерство на културата спечели
Константин Лайдов, 11 клас, Национална гимназия за сценични и екранни изкуства, Пловдив

/вижте подробна информация тук/


ЗАВЪРШИ ПЕТОТО ИЗДАНИЕ НА
МЕЖДУНАРОДНИЯ ПЛЕНЕР "РИСУНКА ГОЛЯМ ФОРМАТ",
ОРГАНИЗИРАН ОТ УЧИЛИЩНОТО НАСТОЯТЕЛСТВО НА НГСЕИ.
ПОСЕТЕТЕ ИЗЛОЖБАТА В ГАЛЕРИЯ "РЕЗОНАНС" С ТВОРБИ ОТ ПЛЕНЕРА.
/вижте плаката/

 

Атрактивно приказно шествие изпълни атмосферата на Главната с много добро настроение

/информация и видео/


НОВИ УСПЕХИ НА НАШИ УЧЕНИЦИ 

В НАЦИОНАЛНИ И МЕЖДУНАРОДНИ КОНКУРСИ 

/Прочетете/

Тук може да видите номинациите на фестивала-конкурс "Арт - Самгау - 2021" в Казахстан


Децата от „Drama Club“ към ОУ „Душо Хаджидеков“ гостуват в НГСЕИ.
/вижте/

ПЪРВИ ЮНИ - ДЕН НА ДЕТЕТО!

/вижте/

Виенски Павилион - Арт-ателие на открито, организирано от Община Пловдив, отдел "Култура" и Националната гимназия по "Сценични и екранни изкуства"- Пловдив.


ИЗЛОЖБАТА Е ЧАСТ ОТ СЪБИТИЯТА, ПОСВЕТЕНИ НА 45-ГОДИШНИНАТА ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА НГСЕИ


27 МАРТ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ТЕАТЪРА
ПРАЗНИК НА НАЦИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ЗА 
СЦЕНИЧНИ И ЕКРАННИ ИЗКУСТВА
/Поздрав от учениците на НГСЕИ - гледайте тук

ВИРТУАЛНА ИЗЛОЖБА, ПОСВЕТЕНА НА 45 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА НАЦИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ЗА СЦЕНИЧНИ И ЕКРАННИ ИЗКУСТВА
ПЛОВДИВ
 
Разгледайте тук : 
https://www.youtube.com/watch?v=v9kc_mDAfq0…